NAŠA PONUDBA »SUPERŽIVIL«

Darilo zdravju in naravi…

Uravnotežena in kakovostna prehrana ima pomemben vpliv na zdravje in počutje vsakega izmed nas. Prav vsi naši izdelki imajo skupni imenovalec – neprecenljivo vrednost za zdravje in naravo. 

Najdete jih v obliki  ekoloških hladno luščenih kaš, sveže mletih mok in zdrobov, kosmičev ter hladno stiskanih olj in ročno obranih, dišečih čajev.

Ekološka pridelava rastlin ima multiplikativne učinke na širše okolje, je trajnostno naravnana. Je naravi in človeku prijazna oblika kmetovanja, vzpostavlja ravnovesje in zagotavlja stabilne ekosisteme. Tu  se dopolnjujeta rastlinska pridelava in reja živali,  z naravnimi metodami in kroženjem snovi v okolju  se vzdržuje naravno ravnotežje brez uničujočih posledic za vsa bitja našega planeta. Je prispodoba za visoko kakovostno in varno hrano, z bogato prehransko vrednostjo in visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Naše rastlinske kulture uspevajo v zdravi, neizčrpani zemlji, ki ni bila predhodno obdelana s pesticidi in umetnimi gnojili.  Stroge ekološke smernice brez uporabe umetnih gnojil in škropiv so predpogoj za visoko hranilne surovine in vodilo za zdrave izdelke.

Ne poslužujemo se gensko spremenjenih organizmov, umetnih barvil, arom in konzervansov. Ohranjamo pa domačnost in avtentičnost.

Živila so popolnoma naravna in tudi predelana na tradicionalen način. Moke so sveže mlete v mlinskih kamnih, kaše hladno luščene, olja hladno stiskana, zelišča za čaje ročno nabrana in  naravno posušena. Ravno tako se pri predelavi mesnin poslužujemo tradicionalnih postopkov in preteklih veščin, ki ne poznajo bližnjic.

Krškopoljci in krškopoljske mesnine

Gurman, ki je kdajkoli poskusil kršopoljske mesnine,  se strinja, da je bil krškopoljski prašič po krivici »stigmatiziran«. Da je sedaj napočil čas, da mu popravimo krivico…

Krškopoljski prašič je stara slovenska avtohtona sorta prašičev in zato prilagojena našim podnebnim razmeram. Zaradi te prednosti je še posebej primeren za ekološko rejo. Ekološka reja je sonaravna, saj so prašiči tudi v izpustu, kar jim omogoča naravno potrebo po ritju, gibanju in vpliva na njihovo dobrobit. Posledično se ta prijazen način reje odraža tudi v kakovosti mesnin.

Naši prašiči torej rastejo brez stresa, brez uporabe antibiotikov, hormonov, umetnih krmil.  Hranimo jih izključno z lastno ekološko krmo, z različnimi žiti in alternativnimi kulturami – s tropinami industrijske konoplje, lucerno, oljnicami.

Ta pasma prašičev raste zelo počasi in je tudi zaradi ekološke krme manj produktivna – a ravno zaradi tega so mesnine teh prašičev bolj aromatične in prijazne zdravju.

Na spletu so krškopoljce »hudomušno« poimenovali  za »črno-belo bogastvo s petimi prsti špeha«. Odlika krškopoljskega prašiča je, da je bolj zamaščen, meso je kakovostno in sočno, saj je lepo marmorirano. Ker so maščobe nosilci arome in okusa, je meso krškopoljca zelo aromatično.

Na spletu lahko zasledimo kar nekaj zapisov o  ugodni maščobnokislinski sestavi krškopoljske slanine. Maščoba krškopoljskega prašiča vsebuje polinenasičene maščobne kisline, bolj poznane kot esencialne maščobne  kisline omega 3 in omega 6,  ter  mononenasičene maščobne kisline (oleinsko  kislino omega 9), ki so z zdravstvenega vidika zaželene.

V pretekli analizi slanine, ki jo je za nas opravil Kmetijski inštitut Slovenije, se je izkazalo razmerje maščobnokislinske sestave za človeka ugodno. Kislini omega 3 in omega 6  sta bili v razmerju  1: 5. Takšno razmerje je najbrž posledica ekološke krme ter alternativne ekološke krme s tropinami industrijske konoplje in svežo lucerno.

Zato si mast in ocvirki zaslužijo posebno mesto med našimi proizvodi. Najvišji kakovostni razred mesa in njegova tradicionalna obdelava  pripomoreta k nastajanju butičnih izdelkov, namenjenim vsem potrošnikom, ki jim je mar za zdravje. Združili smo jih v paleto naslednjih proizvodov:

pečenice – presne klobase, suhe klobase, salame, panceta, vratovina, zarebrnica, mast, ocvirki v masti, pašteta in hrenovke